Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus; vajina (kadın cinsel organı) girişindeki kasların kasılması sonucu oluşan, ağrı algısının yaratmış olduğu kaygı ile karakterize olan ve cinsel birleşme sırasında zorlanma ya da cinsel birleşmenin mümkün olamaması ile sonuçlanan psikolojik bir bozukluktur.

Vajinismusun özellikle kadın cinselliği üzerindeki tabuların daha yoğun hissedildiği toplumlarda daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Yapılan çalışmalarda vajinismusun genel nüfus içindeki oranının %3 ile %13 arasında olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğunun vajinismus olduğu yönünde bulgular mevcuttur.

 

Nedenleri :

Vajinismus kültürel, sosyal etkilerle şekillenen, cinsel birleşmeye yönelik korku ve kaygılarla karakterize olan bir psikolojik bozukluktur. Hastalığın gelişiminde cinsellik ve cinsiyet üzerine oluşa gelen yanlış inanışlar ve bilgiler büyük rol oynar. Altta yatan fizyolojik bir hastalık olmadığı takdirde vajinus rahatsızlığına psikolojik olarak yaklaşılabilir. Vajinismusu olan kadınların yaşadığı aslında yoğun bir kaygı durumudur. Vajinismus hastalarının korkuları;

  • Ağrı ya da aşırı acı duyma korkusu,
  • Parçalanma, veya yırtılma korkusu,
  • Penisin içerde kalması ya da kilitlenme korkusu,
  • Bayılma ya da ölme korkusudur.

Vajinismus bozukluğu olan kadınların eşlerinde kendilerinin istenmediğine ve cinsel olarak reddedildiğine dair inançlar ya da öfke, kırgınlık ve şüphe duyguları görülebilmektedir.  Bu noktada bilinmesi gereken şudur, vajinismus bir rahatsızlıktır, diğer bütün hastalıklar gibi tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Kişinin kendi isteği ve iradesiyle yaptığı bir eylem değildir. Cinsel yönden partnerini isteyip istememekle, beğenip beğenmemekle ilgili değildir. Vajinismus bozukluğu olan kadınların eşlerinin bu durumu kişiselleştirmemeleri hem evlilik ilişkileri hem de kadının üzerinde yaratabileceği baskı sebebiyle bozukluğun tedavisi açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Tedavi

Cinsel eğitim, cinsel egzersizlerin öğretilmesi ve uygulamalardan oluşmaktadır. Bu terapi görüşmelerinde çiftlerin her ikisinin de hazır bulunması gerekmektedir. Çünkü vajinismus sadece kadına ait bir bozukluk değil çift olarak iki tarafında sorumluluklarının olduğu  rahatsızlıktır.

İlginizi Çekebilir