Özgüven Nedir?

Özgüven Nedir?

Özgüven  Nedir?

Özgüven, kendiniz hakkında nasıl düşündüğünüz, içinde bulunduğunuz durum ve koşullar üzerinde ne kadar etki sahibi olduğunuza dair bir değerlendirmedir. Kendi hakkınızda olumsuz konuşmalar yapıyorsanız, kendinizi sürekli eleştiriyor ya da yargılıyor, başarılarınızı küçümseyip, başarısızlıklarınızı önemsiyorsanız, özgüven problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Özgüven çocukluktan itibaren üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü; kişilerin kariyer planları, işini, ilişkilerini olumsuz etkileyen ve gerçek potansiyelini sergilemesini engelleyen bir faktördür. Özellikle ergenlik döneminde, sadece arkadaşlarına uyum göstermek için, “hayır” diyemediği için zararlı alışkanlıklara yönelen, aslında içinden gelmediği gibi davranan pek çok çocuk görmekteyiz. Uyumlu olabilmek çoğu zaman iyidir, sağlıklı bir davranıştır, fakat kendi doğrularına aykırı bir durum olduğunda da “hayır” diyebilmek için sağlam bir özgüven gerekir.

 

Özgüvensiz kişilerin özellikleri;

  • Kendileri hakkında kronikleşmiş olumsuz düşüncelere sahiptir ve bu düşüncelerini kendi kişiliklerinin değişmez gerçekleri olarak algılarlar.
  • Bu kişiler kendilerine inanmaz ve bir şeyler ters gittiğinde hep kendilerini suçlarlar. Yani; başarısızlıkları sahiplenip, başarılarını görmezler
  • Kendilerini ve ihtiyaçlarını savunma konusunda çok zorlanır ya da iletişimlerinde saldırgan bir tutuma bürünebilir.
  • Geleceğe de çok umutla bakamazlar ve bu nedenle de sıklıkla kaygılı, depresif, suçlu, öfkeli hissedebilir.

Özgüven sorununuz yüzünden yaşamınızı istediğiniz gibi yönlendiremediğinizi düşünüyorsanız, kendinizi engellenmiş, çökkün hissediyorsanız, psikolojik yardım alarak bu konudaki rahatsızlıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilir